Rijexamens

Examens

Examen doen is altijd spannend. Wij zorgen ervoor dat je zo goed mogelijk bent voorbereid. Je hebt altijd een uur voor je examen nog een rijles. Dit zodat je weer even gewend bent aan de auto en vol vertrouwen je examen in kan.

Praktijkexamens vinden plaats in Leusden, Harderwijk en Eemnes. In overleg gaat onze rijschool graag met je mee gedurende het examen.

Rijbewijs aanvragen? Machtig je rijschool!

Om onze rijschool te kunnen machtigen heb je ons rijschoolnummer nodig! Ons nummer is 0105z7. Het is verplicht voor cursisten om de rijschool te machtigen voor het aanvragen van een praktijkexamen.

Een B-examen kan dus alleen nog gereserveerd worden nadat een kandidaat de rijschool heeft gemachtigd.

Het machtigen doe je op mijn.cbr.nl met je DigiD. De machtiging blijft geldig tot je bent geslaagd. Wat je precies moet doen lees je hier.

Overzicht

Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Als je daarvoor slaagt ontvang je na afloop een uitslagformulier. Je kunt theorie-examen doen als je zestien jaar of ouder bent. Enkele maanden vóór je zestien jaar wordt, kun je al wel een examendatum reserveren. 
Het theorie-examen bestaat uit twee onderdelen: gevaar herkenning en verkeersregels en verkeerinzicht. Je moet minimaal 13 van de 25 vragen over gevaarherkenning en 35 van de in totaal 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht goed beantwoorden om te slagen.
Om praktijkexamen te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van het theoriecertificaat. Voor deelname aan zowel het theorie- als het praktijkexamen moet je minimaal 17 jaar zijn. Deze leeftijdsgrens geldt ook voor de rijlessen.  Het CBR verzorgt in Nederland de rijexamens. Het CBR gaat ook na of je lichamelijke of geestelijke problemen hebt die van invloed kunnen zijn op je rijgedrag. Als er medisch geen belemmeringen zijn, verstrekt het CBR een Verklaring van geschiktheid. 


Tijdens het examen beoordeelt het CBR of je goed in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Als je rijvaardigheid voldoende is om zelfstandig de weg op te kunnen, verstrekt het CBR een Verklaring van rijvaardigheid. 


Bij je opleiding voor het praktijkexamen kun je je vorderingen testen met een tussentijdse toets (TTT). De toets is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om te bepalen hoe je ervoor staat en alvast te wennen aan het rijexamen en zo eventuele nervositeit weg te nemen. Als je bij de tussentijdse toets slaagt voor je bijzondere verrichtingen hoef je deze niet meer uit te voeren gedurende het praktijkexamen. 
Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft uitgewezen, dat de slaagkans door een tussentijdse toets met twintig procent kan toenemen.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de rijschool